Mit csinál az egyszeri macaronmán, ha négy sütésnyi katasztrófa után nem marad más, csak a felismerés, hogy a költözködéssel együtt bukta a jó öreg Karancsot, vele együtt a talpacskákat és a roppanós héjat is? Oda a feszes felszín, a szekrényből pedig fél kiló mandula vigyorog kajánul... azt hiszi, megúszta.
A bánatos desszertfüggőn egy ilyen nehéz pillanatban csak valami édes, meleg, illatos csoda segíthet.
Kedves mandula, becsszó nem gonoszságból törlek porrá, a te sorsod így volt megírva már azelőtt, hogy zacskóba kerültél. Stiftelve, vágva vagy őrölve... még lehetünk barátok!
Mandulaszuflé
Hozzávalók (4 főre):
- 40 g vaj
- 100 g fehér csokoládé
- 2 egész tojás + 2 tojássárgája
- 100 g cukor
- 130 g őrölt mandula
- 1-2 ek vágott mandula
Elkészítése:
- A vajat a fehér csokoládéval gőz fölött felolvasztjuk, majd a gőzről levéve, kevergetve hűlni hagyjuk. (A fehér csokoládé, ha túlhevítjük, könnyen elválik a vajtól és túróssá válik, ezért óvatosan olvasszuk, vagy a külön felolvasztott vajat csurgassuk az olvadó csokoládéba, folyamatosan kevergetve, míg egyenletesen folyós állagú lesz.)
- A két egész tojást és a két sárgáját a cukorral habosra keverjük
- A habos tojáskeverékhez hozzáadjuk a felolvasztott fehér csokoládét. Ügyeljünk arra, hogy ekkor a csokoládé már legfeljebb langyos legyen (max. 40 °C).
- Keverjük hozzá a mandulalisztet, és szórjuk bele a vágott mandulát is.
- Töltsük a masszát szufléformákba, és előmelegített sütőben 160 °C-on süssük 15 percig. A szuflé akkor az igazi, ha úgy sütjük meg, hogy a közepe sűrűn folyós állagú marad, és azon nyomban, forrón elfogyasztjuk.
Jó étvágyat!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.