Related Posts with Thumbnails

HTML

Pliszé és puszedli

Bütykölősblog textilekről, flitterekről, gyöngyökről és néhanapján sütikről is. Pillanatok az életemből, mikor homlokon habcsókol a múzsa. Kapcsolat:

Közösség

Glowaholic esküvői kiegészítők

2010.11.29. 22:51 Pliszeespuszedli

Spekulatius tortácskák

Ropogós karamellréteg; ragacsos, mézes magok; hűvös, illatos krém és omlós tészta: ezt a finomságot álmodtam aznap, mikor a luxemburgi gasztroexpón tartelette formácskákat kaptam Gergőtől vásárfiának. Aznap éjjel tényleg édesen aludtam :)

A Spekulatius keksz nálam elmaradhatatlan összetevője a karácsonyi süteményeknek, már pár szem csodálatos illatos tésztává varázsolja a legegyszerűbb piskótát is.

Ezek a tortácskák ennél jóval több időt és odafigyelést igényelnek ugyan, de igazán megérik a fáradozást.

Hozzávalók:

A mandulás tésztakosárkákhoz:
(1,1 kg tésztához - ebből 3 x 12 tortácska süthető)

  • 500 g finomliszt
  • 4 csipet só
  • 300 g vaj
  • 190 g porcukor
  • 60 g őrölt mandula
  • 2 tojás

A töltelékhez:

  • 4 tojássárgája
  • 4 dl tejszín
  • 50 g cukor
  • 5-6 db Spekulatius keksz, durva morzsává törve

A tetejére:

  • 200 g magkeverék (dió, mogyoró, mandula)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 kicsi ág gyömbér
  • 8 ek méz
  • barna cukor

 

A mandulás tésztakosárkák elkészítése:
(Az összegyúrt tészta egyharmadát sütjük ki, a többit két egyenlő részben elrakhatjuk fagyasztóba, vagy más tortácskához felhasználhatjuk.)

  1. A munkalapon vagy egy nagy tálban szitáljuk össze a szárazanyagokat.
  2. Adjuk hozzá a tojást és apró darabokban a vajat .
  3. A tésztát először morzsolgatva, majd gondosan összegyúrva dolgozzuk össze, hogy lágy, egyenletes tésztát kapjunk.
  4. Osszuk a tésztát háromfelé, és tegyük hűtőbe legalább 4 órára.
  5. A pihentetett tésztát kivajazott tartelette formákban süssük meg félig (kb. 5-6 perc). Sütéshez súlyozzuk le babbal a tésztát, hogy a tortácskák ne deformálódjanak.
  6. Vegyük ki a babot, és süssük készre a tortácskákat (kb. 4-5 perc alatt), majd hagyjuk kihűlni.


A Spekulatius kekszes töltelék elkészítése:

  1. A tojássárgákat a cukorral keverjük habosra.
  2. Melegítsük fel a tejszínt kicsit, és óvatosan kevergetve csurgassuk bele a tojáskeverékbe.
  3. Gőz fölött főzzük fel a krémet, amíg kissé besűrűsödik.
  4. Keverjük bele a kekszmorzsát a krémbe.
  5. Töltsük bele a krémet a kihűlt tortácskákba, és tegyük kb. fél órára hűvös helyre, míg a krém megszilárdul.


A tetejére a mézes magkeverék elkészítése:

  1. Vágjuk durvára a magokat, és tegyük egy keverőtálba.
  2. Reszeljük bele a narancs héját és a gyömbért.
  3. Keverjük össze a mézzel, és hagyjuk ezt is legalább fél órát pihenni, míg az ízei összeérnek.
  4. Halmozzuk rá a magkeveréket a kihűlt krémre.
  5. Szórjuk meg a tetejüket barna cukorral, és sütőben vagy sárkánnyal karamellizáljuk rá a cukrot, míg az ropogós réteget alkot.

 Jó étvágyat!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony desszert csináld utánam spekulatius speculoos tartelette


A bejegyzés trackback címe:

https://pliszeespuszedli.blog.hu/api/trackback/id/tr762482465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása