Ropogós karamellréteg; ragacsos, mézes magok; hűvös, illatos krém és omlós tészta: ezt a finomságot álmodtam aznap, mikor a luxemburgi gasztroexpón tartelette formácskákat kaptam Gergőtől vásárfiának. Aznap éjjel tényleg édesen aludtam :)
A Spekulatius keksz nálam elmaradhatatlan összetevője a karácsonyi süteményeknek, már pár szem csodálatos illatos tésztává varázsolja a legegyszerűbb piskótát is.
Ezek a tortácskák ennél jóval több időt és odafigyelést igényelnek ugyan, de igazán megérik a fáradozást.
Hozzávalók:
A mandulás tésztakosárkákhoz:
(1,1 kg tésztához - ebből 3 x 12 tortácska süthető)
- 500 g finomliszt
- 4 csipet só
- 300 g vaj
- 190 g porcukor
- 60 g őrölt mandula
- 2 tojás
A töltelékhez:
- 4 tojássárgája
- 4 dl tejszín
- 50 g cukor
- 5-6 db Spekulatius keksz, durva morzsává törve
A tetejére:
- 200 g magkeverék (dió, mogyoró, mandula)
- 1 narancs reszelt héja
- 1 kicsi ág gyömbér
- 8 ek méz
- barna cukor
A mandulás tésztakosárkák elkészítése:
(Az összegyúrt tészta egyharmadát sütjük ki, a többit két egyenlő részben elrakhatjuk fagyasztóba, vagy más tortácskához felhasználhatjuk.)
- A munkalapon vagy egy nagy tálban szitáljuk össze a szárazanyagokat.
- Adjuk hozzá a tojást és apró darabokban a vajat .
- A tésztát először morzsolgatva, majd gondosan összegyúrva dolgozzuk össze, hogy lágy, egyenletes tésztát kapjunk.
- Osszuk a tésztát háromfelé, és tegyük hűtőbe legalább 4 órára.
- A pihentetett tésztát kivajazott tartelette formákban süssük meg félig (kb. 5-6 perc). Sütéshez súlyozzuk le babbal a tésztát, hogy a tortácskák ne deformálódjanak.
- Vegyük ki a babot, és süssük készre a tortácskákat (kb. 4-5 perc alatt), majd hagyjuk kihűlni.
A Spekulatius kekszes töltelék elkészítése:
- A tojássárgákat a cukorral keverjük habosra.
- Melegítsük fel a tejszínt kicsit, és óvatosan kevergetve csurgassuk bele a tojáskeverékbe.
- Gőz fölött főzzük fel a krémet, amíg kissé besűrűsödik.
- Keverjük bele a kekszmorzsát a krémbe.
- Töltsük bele a krémet a kihűlt tortácskákba, és tegyük kb. fél órára hűvös helyre, míg a krém megszilárdul.
A tetejére a mézes magkeverék elkészítése:
- Vágjuk durvára a magokat, és tegyük egy keverőtálba.
- Reszeljük bele a narancs héját és a gyömbért.
- Keverjük össze a mézzel, és hagyjuk ezt is legalább fél órát pihenni, míg az ízei összeérnek.
- Halmozzuk rá a magkeveréket a kihűlt krémre.
- Szórjuk meg a tetejüket barna cukorral, és sütőben vagy sárkánnyal karamellizáljuk rá a cukrot, míg az ropogós réteget alkot.
Jó étvágyat!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.