Koprodukciós recept, amit egy túlvert mousse-ból szépítettem:-)
Első mousse-próbálkozásom Gergő furfangos fehér csokis receptjével indult, amit hirtelen felindulásból túl kemény habbá vertem. Nyugtáztam, hogy ebből a mousse-ból nem szaggatok csinos kis hajócskákat tányérra. Tévútnak éreztem, hogy a "mousseforgáccsal" megpróbáljak stílust teremteni, azon nem volt mit kimagyarázni.
Mivel azonban finom volt, kerestem neki helyet: most épp étcsokisan, zabkeksz-tortalapra ültetve.
Hozzávalók (egy 26 cm-es tortához):
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 6 lap zselatin
- 300 g étcsokoládé
- 3 ek holland kakaópor
- 250 g zabkeksz (például Hobbits)
- 100 g vaj
Elkészítése:
- A tortalaphoz törjük össze a zabkekszet, majd keverjük hozzá a megolvasztott vajat. 180 °C-on 12 percig sütve készítsük el belőle a torta alját egy kerek, csatos tortaformában. Sütés után hagyjuk a kekszlapot a formában kihűlni.
- Kockázzuk fel a csokoládét, és tegyük egy magas, hőálló tálba.
- Áztassuk be a zselatinlapokat 5 percre.
- Melegítsük fel a tejet, adjuk hozzá a kakaóport, és keverjük csomómentesre.
- Nyomkodjuk ki a zselatinlapokat, és tegyük a meleg tejbe, és keverjük, amíg elolvad.
- Öntsük a tejes keveréket a felkockázott csokoládéra. Botmixerrel turmixoljuk sima krémmé.
- Adjuk hozzá a hideg tejszínt, és kerverjük el egyenletesen.
- Tegyük a csokis masszát legalább 3 órára hűtőbe.
- A behűtött keveréket robotgéppel verjük habbá.
- Lapátoljuk a csokihabot a zabkeksz-tortalapra a tortaformába. Hagyjuk az egészet egy éjszaka hűtőben állni, míg az ízei összeérnek.
- Díszítsük csokiforgáccsal.
Jó étvágyat!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.