Related Posts with Thumbnails

HTML

Pliszé és puszedli

Bütykölősblog textilekről, flitterekről, gyöngyökről és néhanapján sütikről is. Pillanatok az életemből, mikor homlokon habcsókol a múzsa. Kapcsolat:

Közösség

Glowaholic esküvői kiegészítők

2010.05.10. 20:05 Pliszeespuszedli

Citromtortácskák

Ez a Pierre Hermé-féle citromtorta azóta a kedvencem, hogy először a kezembe vettem a Szakácsok könyvét. Non plus ultra.

Az eredeti recept szerint alacsony peremű kerek tortába töltjük a krémet. Én most boszorkánykodni akartam picit a citromkrémmel, ezért muffinformában 12 kis omlós tésztafészekből készítettem egyszemélyes tortácskákat. Korábban a No Salty-n közzétett Csokoládétortácskákon próbáltam ki először, hogy a muffinformában kosárkákat süssek, akkor is olyan célból, hogy egy sütésre variálhassak a krémekkel.

A citromos tortácskák ezúttal sima, grillázsos és mentás-zöldborsos ízben készültek.

A recept:

Az omlós tésztakosárkákhoz:
(1,1 kg tésztához - ebből 3 x 12 tortácska, vagy három 26 cm-es torta süthető)

  • 500 g finomliszt
  • 4 csipet só
  • 300 g vaj
  • 190 g porcukor
  • 60 g őrölt mandula
  • 2 tojás

A citromkrémhez:

  • 5 citrom
  • 240 g porcukor
  • 4 tojás
  • 160 ml frissen facsart citromlé
  • 300 g vaj

 Az omlós tésztakosárkák elkészítése:
(Az összegyúrt tészta egyharmadát sütjük ki, a többit két egyenlő részben elrakhatjuk fagyasztóba.)

  1. A munkalapon vagy egy nagy tálban szitáljuk össze a szárazanyagokat.
  2. Adjuk hozzá a tojást és apró darabokban a vajat .
  3. A tésztát először morzsolgatva, majd gondosan összegyúrva dolgozzuk össze, hogy lágy, egyenletes tésztát kapjunk.
  4. Osszuk a tésztát háromfelé, és tegyük hűtőbe legalább 4 órára.
  5. A pihentetett tésztát kivajazott-kilisztezett muffinformában süssük meg félig (kb. 8 perc) 180 °C-os sütőben. Sütéshez súlyozzuk le babbal a tésztát, hogy a kosárkák ne deformálódjanak.
  6. A félig megsült kosárkákból kanalazzuk ki óvatosan a babot, majd tegyük vissza a sütőbe 5-7 percre, míg világosra átsülnek.

A citromkrém elkészítése:

  1. Reszeljük egy tálba a citromok héját, majd morzsoljuk össze a porcukorral egyenletesen.
  2. Keverjük hozzá a tojásokat, majd a citromlevet.
  3. Gőz fölött főzzük össze az így kapott keveréket, míg kb. 82-83 °C-ra melegszik. Ezen a hőmérsékleten a pudinghoz hasonlóan sűrűsödni kezd. Vigyázzunk, hogy ne hevítsük túl, különben a tojásfejérje kicsapódik.
  4. Szűrjük át a krémet egy tálba, és hagyjuk kicsit hűlni. 60 °C alá kell hűlnie, mielőtt a vajat hozzáadhatnánk. 
  5. Apró darabokban adjuk a krémhez a szobahőmérsékletű vajat, és turmixgéppel keverjük 10 percig, míg a krém egyenletes, sima állagú lesz.
  6. Töltsük meg a kihűlt tésztakosárkákat a citromkrémmel, és hagyjuk hűtőben legalább 24 órát pihenni.

A háromféle ízesítéshez a krémet szétválasztottam. Egyharmadát simán töltöttem a kosárkákba, egyharmadát pedig úgy, hogy a tetejét megszórtam durvára tört grillázzsal. A megmaradt krémet bekevertem 5-6 apróra vágott mentalevéllel és egy csipetnyi zúzott zöldborssal, és így töltöttem bele a tésztakosárkákba.

Jó étvágyat :-)

Szólj hozzá!

Címkék: desszert csináld utánam


A bejegyzés trackback címe:

http://pliszeespuszedli.blog.hu/api/trackback/id/tr41990809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.