Ez a Pierre Hermé-féle citromtorta azóta a kedvencem, hogy először a kezembe vettem a Szakácsok könyvét. Non plus ultra.
Az eredeti recept szerint alacsony peremű kerek tortába töltjük a krémet. Én most boszorkánykodni akartam picit a citromkrémmel, ezért muffinformában 12 kis omlós tésztafészekből készítettem egyszemélyes tortácskákat. Korábban a No Salty-n közzétett Csokoládétortácskákon próbáltam ki először, hogy a muffinformában kosárkákat süssek, akkor is olyan célból, hogy egy sütésre variálhassak a krémekkel.
A citromos tortácskák ezúttal sima, grillázsos és mentás-zöldborsos ízben készültek.
A recept:
Az omlós tésztakosárkákhoz:
(1,1 kg tésztához - ebből 3 x 12 tortácska, vagy három 26 cm-es torta süthető)
- 500 g finomliszt
- 4 csipet só
- 300 g vaj
- 190 g porcukor
- 60 g őrölt mandula
- 2 tojás
A citromkrémhez:
- 5 citrom
- 240 g porcukor
- 4 tojás
- 160 ml frissen facsart citromlé
- 300 g vaj
Az omlós tésztakosárkák elkészítése:
(Az összegyúrt tészta egyharmadát sütjük ki, a többit két egyenlő részben elrakhatjuk fagyasztóba.)
- A munkalapon vagy egy nagy tálban szitáljuk össze a szárazanyagokat.
- Adjuk hozzá a tojást és apró darabokban a vajat .
- A tésztát először morzsolgatva, majd gondosan összegyúrva dolgozzuk össze, hogy lágy, egyenletes tésztát kapjunk.
- Osszuk a tésztát háromfelé, és tegyük hűtőbe legalább 4 órára.
- A pihentetett tésztát kivajazott-kilisztezett muffinformában süssük meg félig (kb. 8 perc) 180 °C-os sütőben. Sütéshez súlyozzuk le babbal a tésztát, hogy a kosárkák ne deformálódjanak.
- A félig megsült kosárkákból kanalazzuk ki óvatosan a babot, majd tegyük vissza a sütőbe 5-7 percre, míg világosra átsülnek.
A citromkrém elkészítése:
- Reszeljük egy tálba a citromok héját, majd morzsoljuk össze a porcukorral egyenletesen.
- Keverjük hozzá a tojásokat, majd a citromlevet.
- Gőz fölött főzzük össze az így kapott keveréket, míg kb. 82-83 °C-ra melegszik. Ezen a hőmérsékleten a pudinghoz hasonlóan sűrűsödni kezd. Vigyázzunk, hogy ne hevítsük túl, különben a tojásfejérje kicsapódik.
- Szűrjük át a krémet egy tálba, és hagyjuk kicsit hűlni. 60 °C alá kell hűlnie, mielőtt a vajat hozzáadhatnánk.
- Apró darabokban adjuk a krémhez a szobahőmérsékletű vajat, és turmixgéppel keverjük 10 percig, míg a krém egyenletes, sima állagú lesz.
- Töltsük meg a kihűlt tésztakosárkákat a citromkrémmel, és hagyjuk hűtőben legalább 24 órát pihenni.
A háromféle ízesítéshez a krémet szétválasztottam. Egyharmadát simán töltöttem a kosárkákba, egyharmadát pedig úgy, hogy a tetejét megszórtam durvára tört grillázzsal. A megmaradt krémet bekevertem 5-6 apróra vágott mentalevéllel és egy csipetnyi zúzott zöldborssal, és így töltöttem bele a tésztakosárkákba.
Jó étvágyat :-)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.